In Rusland is het vandaag een belangrijke dag. Het land herdenkt de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. De Russische president Poetin hield al in 2000 voor het eerst een toespraak op 9 mei, de Dag van de Overwinning. Maar door de oorlog in Oekraïne heeft de Russische feestdag dit jaar een extra lading; alle ogen zijn daarom gericht op de grootmacht. Wat Poetin gaat zeggen in zijn toespraak is nog niet duidelijk, maar er wordt wel volop over gespeculeerd.

Een hardnekkig gerucht is dat Poetin in plaats van een “militaire operatie” nu voor het eerst een oorlog uitroept. Dat zou kunnen betekenen dat officieel dienstplichtigen ingezet gaan worden en de Russische troepenmacht aanzienlijk vergroot kan worden. Buitenlandminister Lavrov leek dat eerder tegen te spreken. Hij zei dat het leger zich niet gaat aanpassen aan een specifieke datum, inclusief 9 mei.

Overwinning uitroepen

Het kan ook zijn dat Poetin nieuwe militaire doelen gaat aankondigen, of dat hij een overwinning uitroept in de Donbas, de oostelijke regio in Oekraïne, of in Marioepol.

De Russische minister Sergej Sjojgoe van Defensie claimde eerder al de overwinning in de Zuid-Oekraïense stad, maar de Azovstal-staalfabriek is nog altijd niet in Russische handen. Voor de Russen is de havenstad Marioepol van strategisch belang, omdat er met de inname een directe verbinding over land ontstaat tussen de Krim en de gebieden die onder Russische controle staan in de Donbas.

Naast de toespraak wordt er ook een grote militaire parade gehouden op het Rode Plein in Moskou. Die parade werd dit weekend al geoefend:

De Russen herdenken vandaag de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland in 1945. Poetin ging daar gisteren in een schriftelijke verklaring al even op in. Hij benadrukte dat het de gemeenschappelijke plicht is om de verspreiding van het nazisme tegen te gaan; hij zegt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne al dat hij het land wil ‘denazificeren’.

“Vandaag de dag strijden onze militairen, net als hun voorouders, schouder aan schouder om hun geboorteland te bevrijden van de nazi’s. Dat gebeurt in het vertrouwen dat, net als in 1945, de overwinning van ons zal zijn”, schreef hij in de verklaring die op de Russische televisie werd getoond.

In deze video van NOS op 3 zie je meer over waarom 9 mei zoveel voor Rusland en Poetin betekent: