Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden!

Besparen op je hypotheek? Vijf mogelijkheden!

Je hypotheek oversluiten, extra aflossen en het verlagen van de risico-opslag op jouw hypotheek. Laat geen geld liggen en check hoe jij als huiseigenaar kan profiteren van de extreem lage hypotheekrente.

Gemiddeld bestaan de maandelijkse vaste lasten voor woningeigenaren voor 30% uit de hypotheek. Al met al nemen hypotheeklasten dus een flinke hap uit het huishoudbudget. Veel mensen letten wel op de prijs van boodschappen maar houden zich niet bezig met besparen op de hypotheek. Dit terwijl er meer te winnen valt dan het voordeel van een goedkoper pak hagelslag. Onderzoek of oversluiten, rentemiddelen of andere mogelijkheden in jouw situatie interessant zijn.

Het afsluiten van een hypotheek is een tijdrovende en spannende aangelegenheid. Als het afsluiten eindelijk is gelukt, gaan de papieren vaak met een zucht van verlichting de kast in. Om daar vervolgens te verstoffen. Dit kan je duur komen te staan. In de afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes flink gedaald en de huizenprijzen gestegen. Hier kan je mogelijk van profiteren.
Globaal zijn er vijf manieren om te profiteren van een lagere rente.

1. Aflopen rentevaste periode
Met de bank heb je bij het afsluiten van je hypotheek afgesproken hoe lang de rente vaststaat. Als deze periode afloopt, krijg je automatisch een nieuw voorstel van je huidige geldverstrekker. Neem dat aanbod niet blindelings aan. Bij andere geldverstrekkers ben je mogelijk goedkoper uit, wat flink kan schelen in je maandelijkse lasten.

2. Risico-opslag kan omlaag
Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie heb je vaak te maken met extra rente in de vorm van risico-opslag. Aan de hand van de verhouding tussen de woningwaarde en je hypotheekschuld wordt bepaald hoe hoog die opslag is. Des te kleiner het verschil des te hoger de opslag. Omdat woningen de laatste paar jaar flink in waarde zijn gestegen, of omdat je (extra) hebt afgelost, is het verschil mogelijk groter geworden. Check of je in aanmerking komt voor rentekorting.

3. Hypotheek oversluiten
De hypotheekrente is ongekend laag. Je hypotheek oversluiten is een optie om hiervan te profiteren. Je lost je oude hypotheek af en sluit vervolgens een nieuwe hypotheek af tegen een lagere rente. Oversluiten brengt echter wel kosten met zich mee. Omdat je eerder dan gepland je hypotheek aflost, krijg je te maken met een boete. Daarnaast maak je ook advies-, notaris- en taxatiekosten. Benieuwd of oversluiten wat voor jou is? Met deze gids helpen we je op weg.

4. Rentemiddelen
Om je hypotheek over te sluiten heb je middelen nodig om de bijkomende kosten te betalen. Als je die niet hebt, is rentemiddeling een alternatief. In tegenstelling tot oversluiten kan rentemiddeling alleen bij je huidige hypotheekverstrekker. Je spreekt een rente af die tussen je oude hypotheekrente en de huidige rente valt (het gemiddelde). Ook hier heb je te maken met een boete, omdat je eerder dan gepland je oude hypotheek aflost. Het voordeel is je deze boete kan uitsmeren over de looptijd van je nieuwe hypotheek. Zo hoef je het totale bedrag niet in één keer te betalen. Alleen de administratiekosten worden wel bij aanvang in rekening gebracht.

5. Aflossen hypotheek
Eén van de simpelste oplossingen blijft aflossen. Bij de meeste hypotheken kun je jaarlijks een bedrag boetevrij aflossen. Door af te lossen wordt je schuld en daarmee ook je hypotheeklasten lager. Los je meer af dan jaarlijks is vrijgesteld dan krijg je wel te maken met een boete. Bedenk wel of je het geld daadwerkelijk kunt missen op termijn voordat je enthousiast extra aflost.

Je kunt op verschillende manieren profiteren van de lage hypotheekrente en hoge huizenprijs. Zoek goed uit welke opties in jouw situatie interessant zijn en houd rekening met eventuele kosten. Onze adviseurs brengen de mogelijkheden graag voor je in kaart. Neem hiervoor vrijblijvend contact op via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies? https://www.wegwijs.nl/artikel/2021/02/besparen-op-je-hypotheek-vijf-mogelijkheden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.