Bieden met voorkennis? Niet bij ons!

Bieden met voorkennis? Niet bij ons!

Er is de afgelopen tijd het een en ander te doen geweest over het biedingsproces in de makelaarswereld. Makelaars die elkaar onderling vertrouwelijke biedingsinformatie verstrekken is goud waard, maar eerlijk is het niet. Het is zelfs verboden.

‘Als we het vertrouwen in de woningmarkt willen opvijzelen, is een transparant biedingssysteem nodig’, zegt econoom Wouter Weijand in het FD (dd. 5 maart 2021) en daar zijn wij het volstrekt mee eens. Natuurlijk kunnen wij niet kijken in de systemen van andere makelaars en dat willen we ook niet. We willen naar aanleiding van deze publicatie in het FD en de reactie (hieronder) van de NVM, graag uitleggen hoe het biedingssysteem van Makelaarsland werkt.

Transparant biedingssysteem

Als je denkt aan het proces rondom de onderhandelingen op een woning, dan wil je als verkoper niets te maken krijgen met bovenstaande praktijken, of maar iets wat erop lijkt dat bieders tegen elkaar worden uitgespeeld.

Bij Makelaarsland hebben we een transparant biedingssysteem. We zijn een NVM-makelaar, maar eigenlijk ook een beetje een IT-bedrijf. We hebben namelijk zoveel mogelijk zaken, die belangrijk zijn bij het kopen of verkopen van een huis, geautomatiseerd. Zo ook de biedingen. In een beveiligde online omgeving kunnen verkopers én bieders elke stap in het proces zien.

Op het moment dat er een bod op een woning gedaan wordt, wordt dit niet alleen mondeling bij de makelaar gemeld, maar geregistreerd in ons systeem, dat het direct inzichtelijk maakt voor verkopers. Zo staan alle biedingen netjes op een rij en is er voor de verkoper de mogelijkheid om deze allemaal serieus te overwegen voor er een keuze wordt gemaakt.

bieden met voorkennis

NVM-standpunt bieden met voorkennis (15 maart 2021)

De NVM heeft kennis genomen van de publicatie in het Financiële Dagblad van 6 maart 2021 over het bieden op een woning met voorkennis. Het is ons niet duidelijk om wie het hier gaat en of dat een NVM-lid zou zijn. Ook is het ons niet bekend in welke mate deze handelswijze voorkomt.

Niettemin veroordelen wij deze malafide praktijk. Deze situatie lijkt op prijsmanipulatie. Dit is strafbaar en bovendien in strijd met de NVM Erecode. Regel 1 van de Erecode bepaalt namelijk dat een NVM-makelaar in zijn communicatie dient te waken voor een onjuiste beeldvorming over personen, zaken en rechten en over zijn werkwijze, belangen en positie.

In de onderhandeling dient de makelaar volledig transparant te zijn over de wijze waarop deze plaats vindt. De makelaar dient zich vervolgens ook aan de specifieke regels te houden die aan alle bieders én verkoper van tevoren duidelijk zijn gecommuniceerd. In dit proces dient de makelaar zich volledig onafhankelijk op te stellen. NVM-makelaars die de Erecode niet naleven kunnen worden onderworpen aan de onafhankelijke tuchtrechtspraak van de NVM.

Bron: NVM

Zelf ervaren hoe makkelijk Makelaarsland werkt? Probeer het gratis en helemaal vrijblijvend uit!

Gratis uitproberen

The post Bieden met voorkennis? Niet bij ons! appeared first on Makelaarsland.

Source: makelaarsland.nl

Bron