Terwijl de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen nog volop geteld worden, tekent zich in het Verenigd Koninkrijk al een gevoelig verlies af voor de Conservatieve Partij van premier Johnson. Zo is duidelijk dat enkele traditionele bolwerken van de Conservatieven in Londen toevallen aan de sociaaldemocratische Labourpartij. Dat geldt onder meer voor Westminster, de wijk met het beroemde parlementsgebouw en veel regeringskantoren, die nog nooit in andere handen is geweest als die van de Tories.

Een ander voorbeeld is de wijk Wandsworth die rood kleurt na 44 jaar door de Conservatieven te zijn bestuurd. “De Conservatieve kiezer geeft een waarschuwing af”, zei een Tory-bestuurder in Londen. “Het is pijnlijk voor de beeldvorming, maar het maakt niet heel veel uit in het Labour-gezinde Londen, zegt correspondent Fleur Launspach.

Labourleider Keir Starmer reageerde vanochtend opgetogen op de successen in Londen: “Een fantastisch resultaat. Geloof me, dit is een kantelpunt na het dieptepunt van de parlementsverkiezingen van 2019.”

Hoewel de verkiezingen draaien om lokale onderwerpen, is het aannemelijk dat de zorgen over de stijgende prijzen en de ergernis over partygate ook zwaar hebben meegewogen bij de keuze die de kiezer maakte. Premier Johnson kreeg, samen met naaste medewerkers, onlangs een boete voor het bijwonen van feestjes in zijn kantoor, terwijl de rest van de Britten zich aan strenge coronaregels moest houden. “Boris Johnson is een stemmenkanon voor Labour”, zei de Labour-burgemeester Sadiq Khan daarover.

Uit de eerste resultaten blijkt dat Johnsons partij 92 raadszetels heeft verloren. Labour wint 23 zetels, de Liberaal Democraten 42.

Buiten Londen, in andere delen van Engeland, lijkt het verlies van de Conservatieven beperkt te blijven. De door de peilingen voorspelde grote nederlaag blijft uit. Er werd gestemd voor alle gemeenteraden in Londen, Schotland en Wales, en voor een deel van de zetels in de lokale besturen van Engeland.

Alle ogen zijn gericht op Noord-Ierland, waar voor een nieuw regionaal parlement werd gestemd. De peilingen wezen op een historische overwinning voor het republikeinse Sinn Féin, waar de conservatieve en pro-Britse DUP er jarenlang de dienst heeft uitgemaakt. Hoe de stembusgang in die regio is verlopen, is nog onbekend. In Noord-Ierland is vandaag pas begonnen met het tellen van de stemmen, net als in Schotland en Wales.