De verwachtingen voor 2021

De verwachtingen voor 2021

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt? Wat is belangrijk bij het kopen en/of verkopen van een huis? Ook in 2021 praat de Gorcumse makelaar Edwin Koster van Koster Makelaardij ons maandelijks bij. Dit keer een kijkje in de glazen bol voor 2021.

Ondanks de coronacrisis was ik ook de afgelopen maanden optimistisch over de woningmarkt en dat optimisme blijft in 2021. Ik verwacht dat huizenprijzen nog wel iets zullen stijgen het komende jaar, maar de grote happen die er de laatste jaren op zijn gekomen blijven uit. Voor kopers verwacht ik een gunstigere woningmarkt. De vervelende periode waarin we ons nog steeds bevinden, maakt het voor sommige mensen noodzakelijk hun huis te verkopen en het aanbod voor kopers zal het komende jaar daardoor wat toenemen. Regelmatig lees ik dat 2021 het jaar wordt dat de huizenprijzen omlaag zullen gaan, maar dat is naar mijn mening nergens op gebaseerd.

Een andere verwachting is dat de druk vooral op de eerste helft van 2021 zal liggen. Mensen met koop- óf verkoopplannen willen dit vóór de zomer gedaan hebben. Vooral starters zullen vastberaden zijn om in de eerste maanden van dit nieuwe jaar toe te slaan. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat liefst zeventien procent van de woningzoekenden al langer dan twee jaar op zoek is naar een huis.

Bij het zoeken van een nieuw huis past ook een strategie en dat brengt me bij de derde verwachting voor 2021. Veel kopers zullen ondanks de moeizame zoektocht naar een huis vast blijven houden aan hun strategie. Volgens cijfers van Funda 46 procent, ondanks het feit dat een kwart weer weinig hoop heeft op het vinden van een nieuw huis. Kortom: mensen die zoeken naar een nieuw huis zullen dit jaar niet snel inleveren op de wensen wat betreft vierkante meters, prijs en gewenste woonwijken. Starters zullen wel het snelst geneigd zijn om de strategie iets aan te passen. De wanhoop is bij starters groter dan bij mensen bij wie de noodzaak minder groot is om een nieuw huis te kopen. Tips voor starters? Schakel een aankoopmakelaar in. Maak gebruik van de expertise van een aankoopmakelaar, want de kosten daarvan zijn een schijntje in het gehele aankooptraject. Een aankoopmakelaar is het geld dubbel en dwars waard, want deze zit bovenop de markt en krijgt vaak al seintjes voordat een woning op Funda staat.

De laatste verwachting is dat dorpen aan populariteit winnen. Mensen hebben door de coronaperiode meer behoefte gekregen aan ruimte. Mensen werken ook steeds meer thuis en dat zal de komende jaren zeker een vervolg krijgen. Daardoor krijgen mensen behoefte aan een extra kamer voor een thuiskantoor. Dat biedt de komende jaren uiteraard ook weer mogelijkheden voor kantoorpanden als starterswoningen. Een goede ontwikkeling, die de komende jaren meer lucht zal geven op de woningmarkt.

Meer informatie? Check www.koster-makelaardij.nl of stap binnen in het kantoor aan de Havendijk 6. Bellen kan ook: 0183-630030.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.