Een huis kopen in coronatijd: hoe doe je alles coronaproof?

Een huis kopen in coronatijd: hoe doe je alles coronaproof?

Verhuizen is altijd chaotisch en corona doet daar nog een schepje bovenop. Elke stap in het proces van een huis kopen gaat anders dan we gewend zijn.

Gert-Jan van Leeuwen (26) woont samen met Mariët van Schie (24) in een Apeldoorns appartement. Ze zoeken een eengezinswoning. Gert-Jan: ,,We wonen nu op vierhoog zonder lift. We willen kinderen, dus we willen niet acht trappen op lopen met de kinderwagen. Wat meer ruimte zou ook fijn zijn.” Het koppel is nu al aan het zoeken, want ,,waarschijnlijk hebben we toch pas over een jaar of anderhalf een huis.” De lage rente van nu vinden ze ook aantrekkelijk.

Bezichtigen
Daarom hebben ze al een paar huizen bezichtigd, onder andere bij Buurman Makelaardij. Makelaar Arjan Buurman: ,,Tijdens de bezichtiging zijn alleen de makelaar en twee kijkers in het huis. We raken zo min mogelijk aan. In krappe ruimtes doet iedereen een mondkapje op of kijken de mensen alleen. Dan geef ik de toelichting in een ruimte waarin je voldoende afstand kunt bewaren. Tussen bezichtigingen door zet ik de boel 10-15 minuten open om te ventileren.”

Buurman Makelaardij werkt ook veel met video, omdat er te veel vraag is om elke geïnteresseerde langs te kunnen laten komen. ,,We maken korte reclamevideo’s en af en toe livestreamen we bezichtigingen. Dat werkt goed voor een kennismaking met het huis, maar mensen die serieus geïnteresseerd zijn komen toch liever langs.”

Hypotheek
Banken laten vaak de klant bepalen of hij liever wil beeldbellen of een fysiek gesprek wil voeren. RegioBank en SNS Bank laten weten dat hun medewerkers kleine vragen het liefst per telefoon, mail of videobellen beantwoorden. De klant is voor een hypotheekgesprek welkom op kantoor, waar de RIVM-maatregelen worden opgevolgd.

Oplevering
De controle of het gekochte huis netjes opgeleverd wordt, gaat door. Buurman: ,,De kopers kunnen met mij meelopen door hun nieuwe huis, de verkopers wachten buiten. De koper krijgt tegenwoordig vaak tijdens de inspectie de sleutel in plaats van bij de notaris, dus nog voordat er betaald is.”

Kopen
Ook de gang naar de notaris gaat anders dan anders, vertelt notaris Sandra Jacobs, werkzaam bij Doorn Jacobs Notarissen in Ermelo. ,,We hebben alleen de kopers aan tafel, want zij kunnen de hypotheekakte enkel persoonlijk tekenen. De verkopers krijgen een volmacht voor het ondertekenen van de akte, die volmacht ondertekenen ze thuis. Als de koper positief getest is, ga ik naar de kopers toe, want er moet op de afgesproken dag getekend worden. Ik blijf buiten staan en praat door een open raampje met de bewoners. Ik leg de aktes bij de voordeur en loop naar achteren. Zo kunnen de kopers de aktes veilig tekenen.”

Klussen
Het is Marco Dufour (49) en Jeanine Dufour-Rietman (44) gelukt om een huis te kopen. Over een paar dagen verkassen ze naar de Zwolse wijk Wipstrik, maar er moet nog veel gebeuren. Marco: ,,De avondklok maakt het ons moeilijk om veel te kunnen doen. We werken fulltime, dus we hebben alleen ’s avonds en in het weekend klustijd. We krijgen doordeweeks hulp van twee familieleden, maar we kunnen per avond maximaal twee uur werken. Voor je het weet is het 21.00 uur en moeten we weer weg.”

Marco Dufour en Jeanine Dufour-Rietman zijn druk aan het klussen in hun nieuwe jarendertighuis in Zwolle. Ze weten precies hoe ze het willen hebben en wat er moet gebeuren, maar door corona is het klussen toch ingewikkeld geworden. Ook de winkelsluiting maakt het klussen lastiger. Marco: ,,Ik bestel veel bij bouwmarkten en webwinkels. Als ik schroefjes van de bouwmarkt vergeten ben, moet ik even wachten tot mijn bestelling boven de 20 euro zit, anders kan het niet besteld worden.” Lacht: ,,Maar met een pot verf kom je daar zo aan.”

De Dufours hebben enkele klussen uitbesteed, waaronder het opknappen van de zolder. ,,Dat kost minder tijd en ik wil alles perfect hebben”, zegt Marco. ,,De aannemer heeft een eigen sleutel, dus de klussers kunnen overdag gewoon aan de slag. Meestal is alleen de timmerman er.”

Nieuwe keuken of badkamer
De keuken- of sanitairboer komt naar je toe. ,,We laten geen mensen toe in de winkel, ook niet op afspraak”, zegt showroommanager Johan Boswinkel van het Bathmense bedrijf Aart van de Pol Badkamers, Keukens en Vloeren. ,,We maken bij de klant thuis de eerste ontwerpen en proberen ze daar zoveel mogelijk modellen en kleuren uit te laten kiezen. Als het uitzoeken niet meteen lukt, nemen we kleurmonsters mee. De verkoper gaat maar één keer per dag op bezoek, dus we proberen de huisbezoeken zo goed mogelijk te spreiden. Videobellen of foto’s opsturen kan ook.”

Verhuizen
Als je de verhuizing op eigen kracht wil doen, zit er weinig anders op dan om voor één keer de coronaregels te breken. Het is namelijk niet te doen om grote, zware spullen zonder hulp op te tillen. Ook Bert Hissink, verhuizer bij Jacob Hissink Transport uit Terwolde, loopt daar tegenaan. ,,Afstand houden van elkaar is niet te doen als je bijvoorbeeld samen een wasmachine optilt, dus we werken zoveel mogelijk met hetzelfde team. We houden afstand van de klant en we dragen mondkapjes als de klant dat wil. Zelf draag ik liever geen mondkapje, want mijn bril beslaat steeds als ik een kapje draag. Het risico dat ik me verstap is dan groter.”

Wat als de klant positief getest is op de verhuisdag? ,,Dat risico kunnen we echt niet nemen. Ik heb een paar keer meegemaakt dat de verhuizing uitgesteld moest worden. Dat is een hele puzzel, maar uiteindelijk komt het altijd goed.”

Bron

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.