De rechtbank heeft Bouchra D. (22) uit Den Bosch vanmiddag veroordeeld tot tbs met voorwaarden. Ze is schuldig bevonden aan de dood van haar twintigjarige halfzus Anouk (20), maar is niet strafbaar omdat ze lijdt aan schizofrenie, meldt Omroep Brabant.

Op 23 oktober vorig jaar stak Bouchra haar halfzus neer in haar woning in Den Bosch. Het slachtoffer wist nog te vluchten naar de buren, maar overleed daar. Bouchra streamde de steekpartij live op Instagram.

Stemmen in haar hoofd

Bouchra zei dat ze “stemmen in haar hoofd hoorde die zeiden dat ze Anouk moest vermoorden”. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum verkeerde ze in een psychose toen ze haar zus aanviel. Zij zeggen dat er een grote kans op herhaling bestaat als de vrouw niet wordt behandeld.

Het OM had tbs met dwangverpleging geëist. Maar dat kan volgens de rechtbank juist schadelijk zijn voor de vrouw. “In zo’n setting zijn er minder mogelijkheden om te herstellen. Gebruik van medicijnen kan een kans op herhaling al verminderen”, aldus de rechtbank.

Vandaar dat in de uitspraak voor een lichtere vorm van behandeling is gekozen: tbs met voorwaarden. De vrouw moet zich wel laten opnemen in een forensisch psychiatrische kliniek.

Terug in de maatschappij Bouchra’s moeder hoopt ondanks alles dat ze haar dochter buiten weer in de armen kan sluiten, zei ze op een eerdere zitting. “Ik ben ervan overtuigd dat mijn Bouchra weer terug zal komen in de maatschappij. Ondanks onze gebroken harten willen we weer plaatsmaken voor haar”, aldus haar moeder toen.