De uit Rusland afkomstige olietanker Sunny Liger is weggevaren van de plek op de Noordzee waar die de afgelopen week voor anker was gegaan. Het schip lag op zo’n 40 kilometer van IJmuiden. Havenmedewerkers in Amsterdam weigerden het te lossen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Bestuurder Asmae Hajjari van FNV Havens zegt dat de tanker gisteren rond 18.30 uur begon te bewegen. Het schip lijkt onderweg te zijn naar Gibraltar, waar het over vier dagen moet arriveren. Op dit moment vaart het voor de kust van de Franse stad Calais.

In de Sunny Liger zit Russische gasolie die bedoeld is voor dieselmotoren. Eerder werd het schip geweigerd door havenmedewerkers in Zweden, waarna het richting Amsterdam voer.

Russische schepen, of schepen die gelieerd zijn aan Rusland worden in principe geweerd in Europese havens, maar er gelden uitzonderingen. Zo blijven Russische schepen met bijvoorbeeld eten en landbouwproducten welkom.

Vakbond FNV Havens haalde betrokken partijen over om de Sunny Liger de toegang tot de Amsterdamse haven te weigeren. Ook deed de vakbond dezelfde oproep aan Rotterdamse havenwerkers. “Dit schip is niet welkom, omdat wij het als besmet verklaren”, zei Hajjari van FNV Havens vorige week tegen de NOS. Ze erkende wel dat er geen rechtsgrond was om het schip te weigeren.

Alle Russische schepen of schepen met Russische lading boycotten is juridisch niet mogelijk, zegt FNV Havens. De vakbond durft het niet aan, uit angst rechtszaken van scheepseigenaren te verliezen.

Terwijl de Russische tanker voor de kust van IJmuiden lag, heeft de bemanning geen verzoek gedaan om aan te meren. De reder was niet bereikbaar voor een reactie.

Andere Russische schepen probleemloos naar Rotterdam

In de periode dat Sunny Liger voor de kust van IJmuiden lag, voeren zeven andere tankers met Russische olie en olieproducten binnen bij de haven van Rotterdam. Een daarvan ligt er nog, de andere zijn alweer onderweg naar een nieuwe bestemming. Een andere tanker met Russische olie kon probleemloos de haven van Amsterdam binnenvaren.

Er is nog geen EU-verbod op de invoer van Russische olie, maar Brussel heeft deze week wel plannen gepresenteerd dat dit jaar voor elkaar te krijgen. Het voorstel aan de lidstaten is om binnen een half jaar te stoppen met de invoer van ruwe olie en tegen het einde van het jaar ook met bewerkte olieproducten, zoals benzine en diesel. Voor een akkoord moeten alle lidstaten instemmen.