Een vliegende start voor een opvallend kunst- en natuurproject. Bij het station van Leeuwarden zijn meer dan duizend bomen neergezet in grote bakken. De bedoeling is dat die bomen de komende honderd dagen langzaam door het centrum van de Friese hoofdstad gaan ‘wandelen’.

Het was vandaag al onverwacht druk. En wat de talloze bezoekers betreft, hoeven de bomen helemaal niet meer weg. “Maak je een keer een wandelend bos, moet het blijven staan”, grapt de initiatiefnemer van het project, Bruno Doedens, bij Omrop Fryslân.

Doedens is nu al tevreden, “Normaal zie je hier allemaal verkeer, maar de stad wordt zachter”, zegt hij. “Natuur en cultuur zijn nu veel meer in evenwicht. Dat wil ik graag laten zien.”

De bomen staan klaar voor het project Bosk, dat deel uitmaakt van de culturele manifestatie Arcadia. Het is de bedoeling dat nog dit weekeinde de eerste van de reeks bomen een stukje wordt verplaatst. Vrijwilligers (‘boskwachters’) sjouwen de bomen – op karren met wielen – elke keer een stukje verder door de binnenstad.

Hoe kijken bomen naar mensen?

Volgens Staatsbosbeheer, dat de meer dan duizend bomen leverde, geeft het project de natuur een stem, “Hoe kijkt het bos naar de mensenwereld?”, vraagt de natuurbeheerder zich op zijn website af. Staatsbosbeheer hoopt dat het project ertoe leidt dat er meer bomen worden aangeplant “om zo de klimaatcrisis te helpen keren”.

Komend najaar wordt het bosplantsoen uit de boombakken gehaald en aangeplant op verschillende locaties in en rondom Leeuwarden.