Loont sparen voor je (klein)kinderen nog wel?

Loont sparen voor je (klein)kinderen nog wel?

Eerlijk gezegd: nee. Het principe van een kinderspaarrekening is dat 18 jaar lang rente wonderen doet. Het tegoed stijgt door de jaarlijkse inleg, en door de rente over het tegoed en de eerder uitgekeerde rente. Nu de rente vreselijk laag is, werkt het niet meer. De rente op een kinderspaarrekening varieert van 0,1 tot 0,4 procent per jaar. Bij de zilvervlootrekening van SNS en Regiobank krijgt u 0,2 procent, plus 1 procent bonus per jaar voor maximaal 10 jaar. Dat is al iets beter, maar het is toch wat overdreven om te spreken van een zilvervloot.

Geen enkele spaarrekening kan op tegen de inflatie die 1,3 procent bedroeg in 2020. Als dat zo door gaat, is het bedrag dat u uiteindelijk bij elkaar spaart over 18 jaar minder waard dan de inleg. Dat is geen ramp, want liever een klein kapitaaltje dan helemaal niets. En als u het geld gemakkelijk kan missen, geeft u de kinderen toch iets mee.

Maar financieel gezien is het geen geweldige investering. Ik heb u in onze mailwisseling gevraagd of beleggen voor u een optie zou zijn. U heeft daar geen bezwaar tegen, maar wil dan wel duurzaam beleggen. Zodat uw kleinkind geen winst maakt met bedrijven die in wapens handelen, de natuur vernietigen of kinderarbeid gebruiken.

1,3 PROCENT
Met sparen kunt u niet op tegen de inflatie die over heel 2020 uitkwam op 1,3 procent.

Beleggen is uiteraard riskanter dan sparen. Maar u kunt op verschillende manieren het risico verlagen. U doet dat door langdurig te beleggen en de inleg te spreiden in tijd en soort. Langdurig beleggen en de inleg spreiden in tijd doet u al. U gaat namelijk 16 tot 18 jaar lang beleggen en legt maandelijks geld in.

Bij spreiden in soort beleggingen zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. U kunt het best spreiden over diverse landen en sectoren. Met sectoren bedoel ik technologie, consumptiegoederen, energie en dergelijke. Als u kiest voor een wereldwijd aandelenfonds, dan zit u wel goed. Daarnaast kunt u beter niet alles in aandelen steken, maar ook beleggen in producten die een vaste rentevergoeding geven zoals obligaties. Een neutraal mixfonds heeft een goede spreiding over al deze categorieën. Een alternatief is de helft steken in een aandelenfonds en de andere helft in spaardeposito’s. Een spaardeposito voor vijf jaar levert maximaal 0,7 procent rente per jaar op.

Sparen is gratis, maar bij beleggen moet u ook letten op de kosten. Om die reden heb ik een voorkeur voor beleggen in een tracker of indexfonds. Dat is een beleggingsfonds dat een beurs of een aandelengroep kopieert en passief beheerd wordt, dus zonder dure beleggingsexperts. Actiam, Brandnewday en iShares hebben duurzame wereldwijde indexfondsen in huis.

Beleggen is meer werk, maar ook leerzaam en leuk.

Bron

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.