In de Amerikaanse stad Buffalo (New York) heeft een man in een supermarkt meerdere mensen neergeschoten. Daarbij vielen volgens de lokale politie ten minste tien doden, en raakten drie mensen gewond. De schutter is aangehouden.

“Ik hoorde alleen maar schoten. Schoten en schoten en schoten”, zegt een supermarktmedewerker tegen The Buffalo News. “Het klonk alsof er dingen omvielen.” Hij verstopte zich met een paar andere mensen in een koelcel.

Voor de supermarkt staat veel politie:

De bronnen van AP zeiden dat de schutter de supermarkt binnenging en om zich heen begon te schieten. Vermoedelijk heeft hij beelden daarvan via een livestream op internet uitgezonden. De politie onderzoekt berichten dat de schutter vooraf een verklaring heeft verspreid.

De supermarkt staat in een buurt waar overwegend zwarte Amerikanen wonen. Getuigen zeggen dat de schutter een witte man was van rond de 20 jaar oud. Hij droeg een zwarte helm en had camouflagekleding aan.

Tijdens een persconferentie zei burgemeester Byron Brown dat de schutter vermoedelijk niet uit Buffalo kwam, en “uren gereisd had” om bij de supermarkt te komen. Een woordvoerder van veiligheidsdienst FBI zegt dat de aanval van de schutter wordt behandeld als ‘racistisch gemotiveerd gewelddadig extremisme’ en als ‘haatmisdrijf’.