Oekraïne heeft, zoals door de bookmakers werd verwacht, het Eurovisie Songfestival gewonnen dankzij stemmen van het publiek. De Nederlandse inzending, zangeres S10 met De Diepte, eindigde op de elfde plek.

Het moment waarop de uitslag bekend werd:

Door de punten van de vakjury’s belandde de act van Kalush Orchestra niet in de top 3, dat gebeurde pas na de meer dan 400 punten van de kijkers. Toen kwam het nummer Stefania op nummer 1 terecht met 631 punten.

Andere landen konden dat met hun kijkersstemmen niet meer verslaan. Het Verenigd Koninkrijk eindigde op plek 2 met 466 punten, Spanje op plek 3 met 459 punten.

De leden van Kalush Orchestra stopten tijdelijk met hun oorlogsinspanningen in eigen land om te kunnen meedoen in Turijn. Het nummer is een ode aan de moeder van een van de bandleden.

Een stukje van de songtekst:

Stefania mama, mama Stefania Het veld bloeit en het wordt grijs Zing een slaapliedje voor me, mama Ik wil je moedertaal horen

En het hele optreden:

Nederland stond na de stemmen van de vakjury’s op nummer 8. Omdat de stemmen van de kijkers tegenvielen (42 punten) kwam S10 met haar nummer De Diepte uiteindelijk op de elfde plek terecht. Wel ontving Nederland 12 punten van Italië, iets dat voor veel vreugde zorgde bij het team van S10.

Zo zag haar optreden eruit:

Vanwege de oorlog in Oekraïne is het de grote vraag of het Songfestival volgend jaar wel in het land gehouden kan worden. Kalush Orchestra vindt dat het festival in 2023 hoe dan ook in Oekraïne moet zijn, het liefst in Kiev. “Volgend jaar heten we iedereen welkom bij het Eurovisie Songfestival in Oekraïne, in een nieuw herenigd en gelukkig Oekraïne”, zo zei de band tijdens een persconferentie na afloop van de finale.

“Elke overwinning betekent veel voor Oekraïne op dit moment”, zei voorman Oleh Psiuk. “We zijn hier om te laten zien dat de Oekraïense cultuur en muziek springlevend zijn, ook al worden die op hetzelfde moment aangevallen in ons moederland.”

Wat er nu gaat gebeuren voor de muzikanten is ook voor hen zelf nog onduidelijk. “Binnen twee dagen gaan we terug. Het is nog niet helemaal duidelijk wat we gaan doen, want we hebben dit nog nooit meegemaakt, het winnen van het Eurovisie Songfestival. Maar net als elke andere Oekraïner, ben ik bereid om te gaan vechten.”

Wel of niet in Kiev?

De European Broadcasting Union (EBU), de organisatie achter het Songfestival, zei eerder nog geen plan B te hebben als het in Oekraïne niet mogelijk is. Wel verwacht de producent van het Songfestival vorig jaar in Rotterdam, Sietse Bakker, dat er snel besloten wordt wanneer het point of no return is: “Op welk moment kun je nog besluiten of het wel of niet in Kiev kan?”

Mocht het festival niet in Oekraïne kunnen worden gehouden, dan zijn er volgens Bakker genoeg scenario’s. “Zo kan een land dat het festival recent organiseerde snel schakelen.” Ook denkt hij aan Polen, omdat dat land recent nog het Junior Songfestival organiseerde en daarvoor veel lof kreeg. “De derde optie is om een van de big-five-landen het te laten organiseren.”

Al eerder heeft een niet-winnaar het Songfestival georganiseerd. In 1980 was het evenement in Den Haag, terwijl Israël het jaar ervoor had gewonnen. Israël zag af van de organisatie, omdat het land het jaar daarvoor ook al had gewonnen. Het land deed uiteindelijk in 1980 niet eens mee, omdat het evenement werd gehouden op de dag van de Holocaustherdenking.

Zanger Oleh Psiuk vroeg na het optreden het publiek om steun vanwege de oorlog in zijn land:

Stel, je hebt deze avond gemist. Wat waren dan de meest opmerkelijke momenten? Een overzicht.

Zo was een van de drie presentatoren, Laura Pausini, tijdens de puntentelling ziek. Dat zorgde voor grapjes op Twitter. Na een aantal minuten weg te zijn geweest. voelde ze zich weer beter.

Tijdens de puntentelling werd bekend dat er in de tweede halve finale onregelmatigheden in het stemgedrag van zes landen werden aangetroffen. Dat bracht de European Broadcasting Union in een persbericht naar buiten. Het ging om de stemmen van de jury’s in zes landen. Om welke zes landen het ging, werd niet bekendgemaakt.

De EBU besloot daarom om de jurypunten van deze landen zelf te ‘genereren’, op basis van landen met vergelijkbaar stemgedrag. Dat gold niet alleen voor de tweede halve finale, afgelopen donderdag, maar ook voor de jurypunten van deze zes landen tijdens de finale.

Polonaise

Het grootste feestje werd vanavond georganiseerd door Moldavië. Eerder nam de Moldavische band Zdob Si Zdub een schommelende oma mee naar het Songfestival (ze stonden er voor de derde keer), dit jaar namen ze het in hun eigen land populaire duo Fratii Advahov (met accordeon en viool) mee voor een vrolijk nummer. Een combinatie van folk, punk en rock-‘n-roll.

En dat leverde thuis, maar ook in de perszaal, veel plezier op:

De meest bizarre act van de avond was Noorwegen. Met gele wolvenmaskers beeldden de muzikanten een stel buitenaardse wolven uit. Wie er achter de maskers zaten, bleef een mysterie. De artiesten arriveerden op het festival met hun maskers op, en ook toen ze vertrokken lieten ze hun gezicht niet zien.

De inhaker van ANWB kunnen we jullie niet laten ontgaan: