In het centrum van Amsterdam en bij de Johan Cruijff Arena vieren uitzinnige Ajaxfans de 36ste landstitel. Er wordt gezongen, gehost, met vlaggen gezwaaid en vuurwerk afgestoken. Voor zover bekend zijn er geen grote ongeregeldheden.

“Kampioenen”, klinkt het luidkeels in cafés en op pleinen in de binnenstad. De fans trekken zich weinig aan van de fikse regenbuien die overtrekken. “Na vorige week was het echt billenknijpen”, zegt een supporter tegen een NOS-verslaggever. “Maar we hebben ‘m nu gewoon over de streep getrokken, en dat is verdiend!” Ajax won de wedstrijd tegen Heereveen met 5-0.

Bekijk hier sfeerbeelden uit het uitgaansgebied van de stad:

Springend en juichend laten de Ajaxspelers de kampioensschaal zien aan de duizenden supporters die zich bij het stadion hebben verzameld. De gemeente had vooraf een streep gezet door een huldiging op het Museumplein. Vanwege het tekort aan beveiligers is het feest verplaatst naar de Johan Cruijff Arena, aldus de gemeente. Burgemeester Halsema werd vanwege dat besluit online bedreigd en uitgescholden.

De lokale autoriteiten feliciteren Ajax op Twitter. “We wensen iedereen een prettig en veilig kampioensfeest”, zegt de politie.

Al in de middag werd er op het Leidseplein een feestje gebouwd door supporters. Ook daar werden fakkels afgestoken. Op videobeelden is te zien dat een parasol op een terras is afgebrand.

Delen van de binnenstad zijn preventief aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent onder meer dat politie preventief mag fouilleren.