De 41-jarige verdachte koesterde een wrok tegen Abe vanwege diens vermeende banden met de religieuze organisatie. De moeder van de verdachte zou financieel in de problemen zijn gekomen door haar donaties aan de organisatie.

Na de moord is aan licht gekomen dat meerdere Japanse politici banden hebben met de Moonsekte. De religieuze organisatie wordt verweten een agressief donatiebeleid te voeren onder haar leden.

Kishida laat weten dat het partijbeleid wordt dat parlementariërs van de Liberaal-Democratische Partij de banden met de organisatie moeten verbreken. „Politici moeten voorzichtig zijn met het aangaan van relaties met organisaties die door de samenleving als problematisch worden erkend”, stelt de premier, die een onderzoek belooft naar de relatie tussen leden van zijn partij en de Moonsekte.

Abe werd vorige maand doodgeschoten toen hij campagne voerde voor een partijgenoot. Hij was geen lid van de Verenigingskerk. De kerk heeft de moord veroordeeld en ontkent dat het zijn leden geld uit de zak klopt.

Bron