In de Zuid-Franse stad Marseille begint het druk te worden met Feyenoord-supporters. Zij zijn daar om hun club aan te moedigen in de halve finale van de Conference League tegen Olympique Marseille.

De eerste bus met supporters kwam vanochtend aan in Marseille. Inmiddels hebben een paar duizend fans zich verzameld in de zogenoemde fanzone, van waaruit ze later per shuttlebus naar het Stade Vélodrome worden gebracht. Daar begint om 21.00 uur de wedstrijd.

“De fanzone loopt al redelijk vol en ook eromheen is het gezellig druk”, zegt NOS-verslaggever Marjolein Hogervorst. “Mensen zitten op de rotsen langs het strand een biertje te drinken. Iemand is al in het water gesprongen. De sfeer zit er goed in.”

In Marseille is veel politie op de been. In de binnenstad en de haven hadden zich ook Feyenoord-fans verzameld, maar agenten hebben de Nederlanders gesommeerd naar de fanzone te gaan. “Het feestje in de haven is drooggelegd; er wordt daar nu geen alcohol meer geschonken.”

“Ik ben wel nerveus”, zegt een supporter. “Ik heb trillende handjes. Het is een heel belangrijke dag. Ik heb er zin in en we gaan met de winst naar huis!”

Gisteren waren er al een aantal fans in de stad die op eigen gelegenheid naar Marseille waren gekomen. Het leidde tot wat ongeregeldheden tussen de fans en supporters van de thuisspelende club.

Twee Nederlanders zijn aangehouden, bevestigt de Rotterdamse politie, die de lokale politie ondersteunt. Een van de twee is opgepakt omdat hij een wapenstok bij zich had. Een derde Nederlander raakte gewond. Volgens persbureau ANP doordat hij werd geraakt door een steen, maar de Rotterdamse politie kon dat niet bevestigen.

Vanmiddag is de sfeer vooralsnog goed en zijn er geen opstootjes, ziet Hogervorst. Het is nog niet duidelijk of een mars, die vanuit de haven naar het stadion zou gaan, door de politie wordt toegestaan. Een deel van de supporters heeft gehoor gegeven aan de oproep van de politie om daar te vertrekken.

Ruim 3200 tickets

Feyenoord heeft ruim 3200 kaarten beschikbaar gesteld voor de uitwedstrijd tegen Marseille. De Franse politie houdt er rekening mee dat er nog 2000 fans uit Nederland zonder toegangsbewijs naar de stad komen, en is alert op ongeregeldheden.

De Rotterdamse club kan voor het eerst in 20 jaar de finale van een Europees toernooi bereiken. Vorige week werd Olympique Marseille thuis in De Kuip verslagen met 3-2.

Kijk hier naar een voorbeschouwing op de halve finale Olympique Marseille – Feyenoord.