Slagen op overspannen woningmarkt? Meer kans met een aankoopmakelaar

Slagen op overspannen woningmarkt? Meer kans met een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar inschakelen deed je vroeger, zodat die op zoek kon gaan naar het huis dat paste bij jouw wensen en budget. Tegenwoordig kun je dat prima zelf, toch is een aankoopmakelaar op deze overspannen woningmarkt voor veel woningzoekers een voorwaarde om een huis te kunnen kopen.

Vier op de vijf woningen boven vraagprijs verkocht

De woningmarkt raakt steeds meer oververhit. In april gingen vier op de vijf woningen die werden verkocht via Makelaarsland boven de vraagprijs weg. Vorig jaar was dat nog de helft. Om toch een kans te maken kan het inschakelen van een aankoopmakelaar een oplossing zijn.

Onderzoek wijst uit: woningzoekers grijpen alle steun aan

We hebben duizend woningzoekers op Makelaarsland de vraag gesteld of ze een aankoopmakelaar in de arm nemen. Een ruime meerderheid van 57 procent zei dat te doen. Gevraagd naar de reden noemden twee op de vijf de kennis en ervaring die de makelaar meebrengt. Daarnaast zeiden nog eens twee op de vijf dat ze denken zonder makelaar geen enkele kans te maken om een woning te kunnen kopen.

“In deze overspannen markt is snelheid doorslaggevend. Alle steun die mensen kunnen krijgen, grijpen ze aan”, zegt onze directeur Gijs van Wijgerden. Hij wijst erop dat het steeds vaker een makelaar is die het winnende bod doet namens een cliënt.

Aankoopmakelaar vergroot kans op succes in alle provincies

Dat is natuurlijk te zien in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag waar de druk op de woningmarkt al jaren groot is. Maar het kopen met de hulp van een makelaar wordt ook steeds normaler buiten de Randstad. In de provincie Drenthe is het percentage woningen waarbij een aankoopmakelaar het winnende bod doet inmiddels 37 procent. Vier jaar geleden was dat nog 15 procent.

Landelijk groeide dit percentage van 23 naar 33 procent. De kans op succes is momenteel in alle provincies groter met aankoopmakelaar dan zonder hulp van buitenaf.

Aankoopmakelaar

Makelaar helpt bij bieding en zoektocht

De belangrijkste taak van een aankoopmakelaar is helpen bij de onderhandeling met een verkoper of in een biedingsstrijd. Een makelaar kan vaak beter inschatten met welk bod de kans op succes zo groot mogelijk is zonder dat kopers een hoog risico lopen veel te veel te betalen.

Daarnaast kan een aankoopmakelaar helpen bij de zoektocht naar een woning. Bijvoorbeeld door woningzoekers te wijzen op een zoekgebied waar ze zelf niet aan hadden gedacht. Soms weet een aankoopmakelaar via zijn netwerk al dat een woning in de verkoop komt voordat deze op funda verschijnt.

 

Lees meer over aankoophulp

Direct aankoopmakelaar inschakelen

The post Slagen op overspannen woningmarkt? Meer kans met een aankoopmakelaar appeared first on Makelaarsland.

Source: makelaarsland.nl

Bron