Goedemorgen! Willem Holleeder verschijnt vandaag voor het gerechtshof en krijgt mogelijk levenslang. En de Nederlandse voetbalvrouwen spelen een oefenwedstrijd tegen Engeland.

Het weer: verspreid over het land vallen buien, hier en daar nog met wat onweer. In de ochtend trekt de neerslag naar het noorden, vanuit het zuiden breekt af en toe de zon door. Maar later kunnen weer buien vallen. Het wordt 20 tot lokaal 24 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

Stikstofminister Van der Wal blijft erbij dat het kabinet ingrijpende stikstofmaatregelen moet nemen. In het stikstofdebat herhaalde ze dat de Raad van State in 2019 duidelijk heeft gemaakt dat Nederland te weinig doet om de natuur te herstellen, die door de hoge stikstofuitstoot wordt aangetast.

In de Tweede Kamer en bij boeren leven veel vragen over op welke manier de stikstofuitstoot verminderd moet worden. Minister Staghouwer van Landbouw, die in het debat meer duidelijkheid zou geven over de toekomstperspectieven voor boeren, zegt dat deze hulpplannen nog uitgewerkt moeten worden.

Staghouwer kreeg scherpe kritiek van vrijwel de hele Kamer. Hij had beloofd met een plan te komen dat de boeren perspectief moet bieden. Maar dat is nog niet gelukt. Hij kwam wel met een brief over allerlei bestaande subsidieregelingen, maar die vindt een groot deel van de Kamer onder de maat. GroenLinks-leider Klaver sprak van “broddelwerk”. Het kabinetsbeleid kan in grote lijnen wel rekenen op steun van de coalitiepartijen, maar ook die zeggen de uitwerking door de provincies en het perspectief voor boeren de komende maanden kritisch te gaan volgen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Bacteriën zijn normaal alleen met een microscoop te zien, maar wetenschappers in het Caribisch gebied hebben een bacterie aangetroffen die met het blote oog zichtbaar is. Het gaat om een bacterie die de naam ‘Thiomargarita magnifica’ heeft gekregen. Het is de grootste bacterie die ooit is ontdekt. Het indrukwekkendste exemplaar dat ze vonden was zo’n 2 centimeter lang.

“Het zou hetzelfde zijn als wanneer je een mens ontdekt die zo groot is als de Mount Everest”, zegt Jean-Marie Volland van het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory, die meewerkte aan het onderzoek. “Deze bacterie is vijfduizend keer groter dan de meeste bacteriën.”

De bacterie ter vergelijking naast een munt:

Fijne vrijdag!