Voor het met de dood bedreigen van misdaadjournalist John van den Heuvel is een man uit Heemstede veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur. Yunus K. uitte de bedreiging vorig jaar in een video. De man zei daarin dat “de kankerkop” van Van den Heuvel “gatenkaas” zou worden.

De rechter ging in zijn veroordeling niet mee met de eis van de officier van justitie. Die had om een celstraf van twee maanden gevraagd, waarvan een maand voorwaardelijk. Volgens het OM moet K. zich er bij het opnemen van de video bewust van zijn geweest dat het filmpje bij Van den Heuvel terecht zou komen, ook al heeft hij het niet zelf verstuurd. Wel legde de rechter K. een contactverbod van drie jaar op, zoals geëist.

Advocaat Moszkowicz vroeg in zijn pleidooi om vrijspraak. Hij stelde dat het nooit de bedoeling is geweest om het filmpje te versturen. Bovendien zou de uitspraak over de gatenkaas volgens de advocaat ook niet als doodsbedreiging te hoeven worden gezien. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een “masker waarop een gatenkaas staat afgebeeld”. Dat het wel als dreigend is ervaren door Van den Heuvel zou zijn eigen interpretatie zijn.

Eerdere bedreigingen

De verdachte uit Heemstede werd in oktober 2020 ook al eens aangeklaagd voor het bedreigen van Van den Heuvel, schrijft Omroep Brabant. Hij kon toen niet worden vervolgd omdat de rechtbank in Haarlem het OM niet-ontvankelijk verklaarde wegens een vormfout.

Van den Heuvel wordt al geruime tijd beveiligd, sinds hij geregeld wordt bedreigd. Eerder dit jaar ontstond nog veel opschudding op de snelweg A2 nadat er iemand werd verdacht van het achtervolgen van de misdaadverslaggever. Het bleek loos alarm.