De conservatieve Yoon Suk-yeol is tijdens een plechtige ceremonie beëdigd als president van Zuid-Korea. Yoon won in maart de presidentsverkiezingen nipt van Lee Jae-myung, die namens de regeringspartij meedeed.

Bij de ceremonie waren de Chinese vicepresident Wang Qishan en de voormalige premier Yukio Hatoyama van Japan aanwezig. Ook de echtgenoot van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris woonde de plechtigheden bij.

De nieuwe president zei in zijn toespraak zich veel harder te zullen opstellen tegen buurland Noord-Korea dan zijn voorganger Moon Jae-in. Het stalinistische regime van Noord-Korea heeft dit jaar al vijftien rakettesten uitgevoerd. Die worden gezien als een provocatie door de leider Kim Jong-un.

Economie ook belangrijk thema

Yoon noemt het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea een bedreiging, maar zegt dat hij ook bereid is om te praten met het buurland. Hij wil de economie van Noord-Korea ondersteunen als dat land afstand doet van nucleaire wapens.

De 61-jarige president zal zich ook moeten buigen over de economische problemen waar het land mee kampt. In de nasleep van de coronapandemie heeft Zuid-Korea te maken met stijgende kosten en een hoge inflatie. Ook is de inkomensongelijkheid tussen de Zuid-Koreanen groot en hebben veel mensen hoge schulden.

Yoon is geen ervaren politicus. Hij zal namens de People Power Party (PPP) het land de komende vijf jaar leiden. Voor hij zijn intrede deed in de politiek, was hij een prominent openbaar aanklager in Zuid-Korea. Hij speelde een belangrijke rol in de veroordeling van voormalig president Park Geun-Hye, die een celstraf kreeg vanwege corruptie.