Zzp’ers moesten onterecht toeslag terugbetalen door fouten Belastingdienst’

Zzp’ers moesten onterecht toeslag terugbetalen door fouten Belastingdienst’

Door een fout van de Belastingdienst zijn duizenden zelfstandigen in de financiële problemen gekomen. Een regeling die mensen uit de bijstand moest halen, stortte ze diep in de schulden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De krant kreeg een anonieme tip van een medewerker van de Belastingdienst.

Het gaat om de regeling voor de zogeheten leenbijstand (bbz). Daarmee konden uitkeringsgerechtigden een renteloze lening van de overheid krijgen om een eigen bedrijf te beginnen.

Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Onderste steen moet boven: Kamer wil enquête over toeslagendrama
Als achteraf uit de jaarcijfers bleek dat ze met hun onderneming niet meer dan de bijstandsnorm hadden verdiend, werd de lening kwijtgescholden.

Diep in de schulden
Maar de Belastingdienst maakte een fout: de kwijtgescholden lening werd vervolgens bij het inkomen opgeteld. De uitkeringsgerechtigden hadden daardoor op papier ineens een te hoog inkomen en moesten ’te veel ontvangen’ toeslagen terugbetalen. De slachtoffers kwamen daardoor diep in de schulden terecht.

Het verhaal doet denken aan de Toeslagenaffaire die RTL Nieuws en Trouw blootlegden. Net als de slachtoffers in die zaak, liepen de getroffenen ook hier tegen een muur op bij de Belastingdienst. Die hield vol dat ze hun schulden gewoon moesten betalen.

RTL Nieuws dossier toeslagenaffaire
Dossier Toeslagenaffaire
Het blootleggen van de misstanden bij de Belastingdienst in de Toeslagenaffaire, is terug te lezen in de artikelen en video’s die RTL Nieuws hierover heeft gepubliceerd. Bekijk het hele dossier.

Duurde jaren
Het probleem met de toeslagen van zelfstandigen was al sinds 2010 bekend, maar het werd pas in 2017 opgelost. Het ging om een groep van 10.000 tot 15.000 mensen. Slachtoffers in de affaire met de kinderopvangtoeslag moesten ook lang wachten:
Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5215740/belastingdienst-zzp-zelfstandigen-toeslagen-affaire