ESMA wil strengere regels omtrent cyberbeveiliging voor crypto-bedrijven

Abram Bos

No comments
Europa.jpg


De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) bereidt zich naar verluidt voor om verplichte externe audits van de cyberbeveiliging van crypto-bedrijven te bepleiten, als onderdeel van haar bredere inspanningen om de consumentenbescherming in de crypto-wereld te verbeteren.

Volgens op rapport dat op woensdag werd gepubliceerd door de Financial Times, overweegt de ESMA namelijk strengere regels voor cyberbescherming en dringt het aan bij wetgevers van de Europese Unie om aanstaande regelgeving aan te passen om derde-partij-audits verplicht te stellen die de weerbaarheid van crypto-bedrijven tegen cyberaanvallen beoordelen.

De Europese Commissie heeft zich echter tegen deze stap verzet, aldus het rapport. Hierbij werd toegevoegd dat de Commissie suggereert dat de voorstellen van ESMA mogelijk verder gaan dan de beoogde reikwijdte van de wetgeving.

Cyberbeveiliging is een urgent probleem geworden voor de crypto-industrie, met hackers die bijna $1,4 miljard hebben gestolen, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van vorig jaar, volgens gegevens van TRM Labs. Een ander blockchain forensisch bedrijf, Chainalysis, meldde dat het aantal hackincidenten in 2024 met 2,8% is toegenomen in vergelijking met 2023. De gemiddelde waarde die per hack verloren gaat is echter met 79,5% gestegen, van $5,9 miljoen per incident in 2023 naar $10,6 miljoen in 2024, wat een groeiende bezorgdheid aangeeft nu cybercriminelen zich steeds meer richten op gecentraliseerde exchanges.

Onder het aankomende kader voor de Markten in Crypto-Activa (MiCA) zullen crypto-bedrijven vanaf 31 december licenties moeten verkrijgen van lidstaten van de Europese Unie en robuuste controles tegen witwassen en andere financiële misdrijven moeten aantonen. Sommige aspecten van dit regelgevingskader hebben de industrie al beginnen te hervormen, waarbij Coinbase onlangs aankondigde dat het van plan is om tegen het einde van het jaar niet-conforme stablecoins van zijn Europese exchange te verwijderen.

Zorgen over de regelgeving blijven bestaan onder leiders in de industrie. Paolo Ardoino, CEO van Tether, de grootste stablecoin-uitgever, waarschuwde dat strikte kasreservesystemen systemische risico’s voor banken kunnen creëren. De trend van het schrappen van noteringen beperkt zich niet tot stablecoins, aangezien Kraken onlangs ook aankondigde de handel in privacygerichte Monero in de Europese Economische Ruimte te zullen opschorten, na soortgelijke stappen van Binance en OKX.



Bron

Share:

Related Post