Carl Menger slaat alarm: ‘Dit is hoe geldcreatie begint’

Abram Bos

No comments
Adobe Stock Scaled.jpeg


De Amerikaanse centrale bank wil de regels voor grote banken versoepelen. Volgens crypto-influencer Carl Menger in een X-post is dat een gevaarlijke stap richting geldcreatie. Hij waarschuwt dat dit het vertrouwen in het financiële systeem verder kan ondermijnen.

Fed wil systeembanken meer speelruimte geven

Volgens de plannen zou de verplichte reserve dalen van 5 procent naar een bandbreedte tussen de 3,5 procent en 4,5 procent. Het gaat om een verlaging van de zogenoemde eSLR (enhanced supplementary leverage ratio). Dit is een regel die bepaalt hoeveel eigen vermogen grote banken minimaal moeten aanhouden tegenover al hun bezittingen. Door deze kapitaaleis te verlagen, krijgen banken meer liquiditeit om te investeren, bijvoorbeeld in staatsobligaties. Ook de dochterbedrijven van deze banken zouden profiteren van de soepelere regels. 

Wanneer de vraag in obligaties toeneemt, moet dit de rente van deze leningen op termijn verlagen, zo dicteert de wet van vraag en aanbod. Dat maakt het voor de Amerikaanse overheid goedkoper om geld te lenen, iets wat steeds belangrijker wordt gezien de enorme staatsschuld.

Door de oplopende overheidsschuld maken steeds meer beleggers zich zorgen, wat onder meer heeft geleid tot torenhoge rentes bij de 30-jarige obligaties. Het probleem rond de Amerikaanse staatsschuld, die inmiddels is opgelopen tot maar liefst 37 biljoen dollar, wordt verergerd door de hoge rente die de Federal Reserve (Fed) zelf aanhoudt. Leningen zijn daardoor duurder, zowel voor bedrijven en consumenten als voor de overheid.

De plannen zijn nog niet definitief. Op 25 juni bespreekt de Fed het idee pas officieel. Of de andere toezichthouders zullen volgen, is nog onduidelijk. 

Bitcoiners waarschuwen

Hoewel het versoepelen van de kapitaaleis nu nog geen geldcreatie is, ziet Menger het wel als een voorbode. Het is volgens hem de eerste stap richting ruimere financiële voorwaarden, die uiteindelijk kunnen leiden tot het bijprinten van dollars. De aanpassing komt ook niet zonder risico’s. Door de regels voor grote banken te versoepelen, wordt het systeem kwetsbaarder. Dat voedt bij Bitcoiners het narratief dat het huidige monetaire systeem structureel instabiel is.





Bron

Share:

Related Post