Ripple’s Europese meesterplan
Om zijn Europese dromen waar te maken, richtte Ripple in april Ripple Payments Europe SA op in Luxemburg. Dit is geen toeval: Luxemburg is een financieel powerhouse en de perfecte uitvalsbasis.
Drie Britse zwaargewichten, waaronder Chris Myers (Senior Counsel voor EMEA), leiden de aanval. Myers houdt toezicht op de EMI-aanvraag bij de Luxemburgse toezichthouder, de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF).
Ripple’s drive gaat verder dan papierwerk. Het bedrijf, met hoofdkantoren in San Francisco, New York, Londen en Singapore, slaat zijn vleugels uit met vacatures in Toronto, Genève en – jawel – Luxemburg.
Denk aan rollen zoals “Product Controller Payments and Stablecoin” en specialisten in antiwitwas- en compliance-beleid. Dit zijn duidelijke signalen dat Ripple all-in gaat op zijn stablecoin-plannen in Europa. Een woordvoerder bevestigde:
“We zien enorme kansen in de Europese markt en willen volledig MiCA-conform zijn.”
Waarom Luxemburg belangrijk is
Luxemburg mag dan maar één andere stablecoin-uitgever (Banking Circle) huisvesten, het land is een financieel walhalla. Vrijwel elke grote internationale bank, inclusief Ripple’s recente partner BNY (de bewaarbank voor RLUSD), heeft er een vestiging.
Dit uitgebreide banknetwerk is goud waard, zeker met de strenge EU-regels voor stablecoins. Die eisen dat uitgevers 30% van de reserves voor kleinere operaties en 60% voor grotere bij banken aanhouden.
Bovendien mag niet meer dan 5-15% (of 25% voor systeemrelevante banken) bij één bank zitten. Luxemburg’s bankenlandschap maakt het makkelijker om aan deze regels te voldoen.
Frankrijk mag dan leiden met drie EMI-vergunningen, dankzij vier systeemrelevante banken, maar Luxemburg compenseert met zijn status als hub voor internationale financiële instellingen. PayPal koos niet voor niets jaren geleden al voor Luxemburg – en Ripple volgt dat voorbeeld.
RLUSD: Klaar voor de grote sprong
Maar het is niet alleen Europa waar Ripple aan werkt. Het bedrijf heeft ook een aanvraag ingediend voor een Amerikaanse banklicentie en een Federal Reserve master account via zijn dochter Standard Custody. Dit onderstreept Ripple’s missie om een brug te slaan tussen crypto en traditionele financiën.
Kansen en uitdagingen
De MiCA-regelgeving, die sinds juni 2024 van kracht is voor stablecoins, stelt hoge eisen aan governance, kapitaalreserves en transparantie.
Ripple’s EMI-aanvraag in Luxemburg is een strategische zet om aan deze standaarden te voldoen en RLUSD te positioneren als een concurrent van giganten zoals USDC en PayPal’s PYUSD.
Maar er zijn kapers op de kust. Andere blockchains, zoals Cardano, proberen mee te liften op de stablecoin-hype, en de concurrentie om snelheid en lage kosten wordt steeds heviger.
Toch staat Ripple sterk. Met Luxemburg als Europese springplank en een groeiend netwerk van partners lijkt RLUSD klaar om de markt te veroveren. Gaat Ripple de stablecoin-wereld opschudden, of wordt het ingehaald door de concurrentie? Drop jouw mening in de comments!