Wat als de Amerikaanse president besluit om Jerome Powell te ontslaan? Volgens senator Elizabeth Warren is dat vragen om problemen. In een openhartig interview met CNBC liet de senator uit Massachusetts er geen gras over groeien: het vertrouwen in de financiële markten zou compleet instorten.
Bananenrepubliek
“Als voorzitter Powell zomaar door de president wordt ontslagen, kun je een crash verwachten,” waarschuwt Warren. Ze maakt zich serieus zorgen over de gevolgen, en dat is niet zonder reden.
Het ontslag van Powell zou volgens haar een gevaarlijk precedent scheppen. De Federal Reserve (Fed), ofwel de Amerikaanse centrale bank, moet volgens Warren onafhankelijk kunnen opereren, los van politieke druk. “Als de rentevoeten bepaald worden door een president met een toverstaf, dan zijn we geen democratie meer, maar lijken we op een bananenrepubliek,” waarschuwt ze scherp.
Gaat Trump toch om de wet heen?
Wettelijk gezien mag president Trump Powell niet zomaar ontslaan. Maar volgens Elizabeth Warren is dat geen garantie dat hij het niet toch probeert. Ze vertrouwt er simpelweg niet op dat Trump zich aan die juridische grenzen houdt.
Er doen al langer geruchten de ronde dat veel van Trumps fratsen bewust zijn bedoeld om Powell weg te krijgen. Zo zou hij de markten met opzet laten dalen, bijvoorbeeld door het invoeren van hogere heffingen, om zo druk uit te oefenen op de Federal Reserve. Het idee? De centrale bank zover krijgen om de rente te verlagen. En dat zou dan weer een positief effect kunnen hebben op risicovolle beleggingen zoals aandelen en Bitcoin (BTC). Een gewaagde strategie, maar niet ondenkbaar in het spel van politieke invloed.
Het aparte is dat de president deze wens niet onder stoelen of banken steekt. Op zijn eigen Truth Social stuurde hij nog een post waarin hij publiekelijk liet weten Powell te willen ontslaan.
Gisteren kon je zelfs nog lezen dat Trump zelfs al de voormalige Fed gouverneur Kevin Warsh als mogelijke opvolger heeft besproken. Dit heeft tot verdeeldheid in het Witte Huis gezorgd en de vrees aangewakkerd dat politieke inmenging steeds dichterbij komt.