‘Pump-and-dump’ oplichtingen vanaf december officieel verboden in Nederland

Abram Bos

No comments
Crypto Wet Nederland.jpg


De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gewaarschuwd voor de risico’s van ‘pump-and-dump strategieën’ in aanloop naar de aankomende regelgeving. Volgens een officiële persverklaring van de AFM zal de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) op 30 december in werking treden.

Onder MiCA zullen marktmanipulatiepraktijken, zoals ‘pump-and-dumps’, expliciet worden verboden in de Europese Unie. De AFM zal toezicht houden en de nieuwe regelgeving handhaven in Nederland.

Implicaties van MiCA

MiCA is bedoeld om transparantie en marktintegriteit in de cryptosector te vergroten door manipulatieve praktijken, zoals ‘pump-and-dumps’, te verbieden.

“De Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) is ontworpen om de volwassenheid van de cryptosector te vergroten en de bescherming van beleggers te verbeteren. Echter, MiCAR zal niet alle risico’s in de cryptosector elimineren.”

Ter voorbereiding op MiCA heeft de AFM de afgelopen maanden verschillende pump-and-dump-gevallen onderzocht en is van plan een precedent te scheppen voor strikte handhaving zodra MiCA van kracht wordt.

Hoe werken pump and dumps

Een pump and dump is een tactiek waarbij de prijs van een activum, zoals een cryptocurrency, kunstmatig wordt opgeblazen door het verspreiden van misleidende of overdreven informatie, vaak via sociale media.

Promotors kopen een grote hoeveelheid van het ‘pump-and-dump’ activum tegen een lage prijs en hypen het op met promotionele uitdrukkingen om het publiek aan te moedigen om op hogere prijzen in te stappen.

Werking ‘pump-and-dump’. Bron: Coinbaas

Zodra de prijs is opgeblazen, verkopen de organisatoren van het schema hun holdings (dumpen), waarbij ze aanzienlijke winsten maken ten koste van investeerders die met gedevalueerde activa blijven zitten.

Hanzo van Beusekom, lid van de raad van bestuur van de AFM, verklaarde dat deze manier van oplichting “het vertrouwen ondermijnt” in de cryptomarkt, wat “essentieel is voor het langetermijnpotentieel van digitale activa.”

MiCA en de dreiging van crypto-consolidatie

De afstemming van de AFM op de aanstaande MiCA-regelgeving in Europa is geen verrassing, maar het regelgevingskader zou een exodus van Web3-bedrijven naar het Midden-Oosten kunnen veroorzaken.

In een interview verklaarde Anastasija Plotnikova, CEO en mede-oprichter van Fideum, dat dit zou kunnen leiden tot een verhuizing van cryptobedrijven “ergens naar het Midden-Oosten.”

Plotnikova uitte zorgen over centralisatie en legde uit dat de regelgeving “tot veel consolidatie zou leiden” en de Web3-industrie meer op traditionele financiën zou laten lijken.



Bron

Share:

Related Post